Hulde aan…Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt,

Dé inspiratiebron van ons allemaal.

Link naar liedje: ‘nooit een acht’

Wie van ons is niet opgegroeid in de wereld van Annie.
Tussen de heg door kruipen, een rood petje willen mét propeller uiteraard, al je huisdieren Minoes noemen, stampen in de plassen met je regenlaarsjes en de kasten overhoop halen op zoek naar Wiplala.

Als kind stimuleerde ze mijn fantasie, maar als volwassenen is ze pas echt veel voor me gaan betekenen.

Het was een standaard regenachtige kerstmiddag en ik woonde nog thuis. Hangend op de bank zapte ik langs de Publieke Omroep en bleef, per ongeluk, hangen op een musical.
Ik herkende Paul de Leeuw, dus bleef kijken.
Dit was mijn eerste ervaring met de muziek/musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Ik keek naar de remake van ‘Heerlijk duurt het langst’ een musical uit 1965 en ik sloeg achterover van de thema’s, muziek en teksten.

De naam Annie M.G. Schmidt die ik altijd had gekoppeld aan kinderversjes en schattigheden, stond nu ineens symbool voor het openbreken van taboes. Na wat verdieping en het huren van cd’s in de bibliotheek (jaja, zo was ik en ik was niet zo handig met het opkomende internet) ben ik groot fan geworden van haar liedjes (met de muziek van grootmeester Harry Bannink).

Eén liedje in het bijzonder: ‘Nooit een acht’ sabelde me neer, greep me bij mijn ziel en heeft me nooit meer helemaal los gelaten (klik op de foto voor het youtubefilmpje).

Ik draag mijn steentje bij aan het voorzetten van deze prachtige Nederlandse erfenis en laat geregeld teksten horen aan mijn leerlingen, zeker als we bezig zijn met levensvragen.

Het ultieme Annie-genot gaat nog komen. Luttele minuten geleden zat ik gillend met een mede Annie-fan aan de telefoon en hebben we kaartjes gekocht voor ‘Heerlijk duurt het langst’. Vanaf begin 2015 opnieuw te zien in de theaterzalen in Nederland. Ik kan niet wachten!

Wat is jouw favoriete liedje, rijmpje of boek van Annie M.G. Schmidt?
Deel je favoriet in een reactie en hopelijk creëren we zo samen een ‘Best of Annie’!

Een gedachte over “Hulde aan…Annie M.G. Schmidt

  1. Dat is moeiljk kiezen.. Omdat dochterlief uilen spaart heb ik na lang zoeken het bundeltje “veertien uilen”gevonden en dat is ook een heel leuk versje… Ze heeft zoveel leuke, mooie en lieve versjes geschreven…
    Van de verhalen ga ik denk toch voor Minoes… :O)

    Like

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s