Recensie: The Maze Runner ∗∗∗ + 1/2

maze_runner*** + 1/2 / 5
Titel: The Maze Runner
Auteur: James Dasher
Genre: Dystopian / YA
Gelezen taal: Engels
Jaar van eerste uitgave: 2009
Uitgever: Delacorte Press
ISBN: 780385737951

James Dashners bestseller De labyrintrenner speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas terecht bij een groep jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de Renners. Niet alleen om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen. (bol.com)

Mijn verwachtingen van dit boek waren zeer hoog en deze zijn deels waargemaakt.
Ik vond het een verademing dat het door een man geschreven is. Eindelijk een YA boek zonder dat gezemel of niets. Geen ‘flat chested girl’ die onzeker is en nooit opvalt, waarop ineens een mysterieuze jongen verliefd wordt. Nee, gewoon pragmatisch overleven. Heerlijk. Het Labyrinth is vreemd en spannend en alles is onduidelijk. De lezer weet net zoveel als Thomas en dat is bar weinig. Dit is ook meteen mijn kritiekpuntje. Het duurt echt heel erg lang voordat er ook maar iets van een tipje van de sluier wordt opgelicht en als deze dan wordt opgelicht dat duurt het nog langer voordat er eens wat gebeurt.
De ‘grievers’ (machine-achtige beestjes die door het labyrinth dolen) vond ik heel erg vaag. Ik heb nog steeds geen beeld bij die dingen en eigenlijk vind ik ze een beetje ongeloofwaardig, maar misschien dat de film me daarbij kan helpen. Ze zijn in ieder geval wel heel eng en naar.

The Maze Runner krijgt van mij net geen vier sterren, maar is meer waard dan drie. Het is een ‘pageturner’, dat absoluut, maar bereid je voor op veel frustrerende momenten. Je weet eigenlijk het hele boek lang niet waar het allemaal over gaat, net zoals de hoofdpersonen dat niet weten. 

Het epiloog zag ik op zich wel aankomen, maar vond ik wel echt heel erg geniaal (niet vooraf lezen, dat is zonde). Nog even een flinke dis in je meeleefgevoel zo op de laatste bladzijde. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik heel erg graag de volgende delen wil lezen!

2 gedachten over “Recensie: The Maze Runner ∗∗∗ + 1/2

  1. Vond het ook een superboek en idd wat je zegt: verfrissend dat het door een man geschreven is 😀 Helaas verpest die man het einde van deze trilogie wel helemaal naar mijn gevoel terwijl een vrouw dat wellicht anders had aangepakt :p veel plezier nog alleszins met de rest van de trilogie!

    Like

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s