Super Six Saturday: Slechteriken

villains-poster

Mijn eerste SSS!
Een vast blog-moment is niet helemaal aan mij besteed, ik vergeet het of heb er echt geen tijd voor, maar zo af en toe doe ik lekker mee, omdat het onderwerp gewoon leuk is.

Dus nu even snel tussen alle studeerwerkzaamheden door: mijn Super Six Saturday: Slechteriken!
Voordat ik mijn lijstje onthul, wil ik eerst met jullie delen wat in mijn ogen een echt goede slechterik is. Dit is namelijk niet zomaar iets, veel slechteriken worden karikaturen en dat vind ik totaal niet geloofwaardig.
1. Een echt goede slechterik moet (duivelse) humor hebben.
2. De ultieme slechterik blijft ook slecht.
3. Een goed geschreven slechterik is te begrijpen, doet dingen die jij of ik, onder sommige omstandigheden, ook best zouden kunnen doen.

Peter – Divergent trilogie
De voor de hand liggende keuze in deze boeken is Janine, maar voor mij is zij niet een geloofwaardige slechterik volgens de bovenstaande punten. Peter daarentegen wel. Wat hij doet in alle drie de delen is daadwerkelijk naar, maar deels past het bij zijn persoonlijkheid en is het te begrijpen. Hij is mega egocentrisch en al zijn acties vloeien daaruit voort. Hij blijft ook egocentrisch en ontwikkelt niet ineens een ander moraal kompas en daar houd ik van.

Draco Malfoy – Harry Potter
Ik ben dol op dit personage. Eigenlijk vanwege dezelfde redenen als Peter uit Divergent, maar Draco heeft nog sadistische trektjes ook, hij wil echt anderen pijn doen, maar als puntje bij paaltje komt is het een watje. Wat ik ook zo goed vind aan Draco is dat hij toch wel menselijk is. Hij gaat er bijna aan onderdoor wanneer hij de opdracht krijgt Dumbledore te vermoorden, hierdoor krijg je haast medelijden met hem, maar vervolgens zegt of doet hij weer iets naars en dan voel je een soort gerechtigheid voor zijn lijden.

Grima Wormtongue – The Lord of the Rings
Ik begin een thema te ontdekken in mijn ‘slechteriken’.
Grima is ook zo heerlijk naar. Niet het ultieme kwaad, maar daardoor misschien nog wel erger. Het ultieme kwaad kan niet anders dan kwaad doen, maar Grima kiest ervoor om het kwaad te dienen. In de boeken vind ik hem nog beter neergezet dan in de films. Het geniepige en manipulerende, maar ook het opportunistische (en eigenlijk zielige) karakter wordt zo goed neergezet.

De dorpsbewoners – De Huilende Molenaar
Een vreemde eend in de bijt, maar zeker de moeite waard om in het rijtje te zetten. Een keer geen fantasy of YA, maar een roman. De huilende molenaar komt in een klein dorpje wonen en is een beetje vreemd, zo huilt uit soms naar de maan. De dorpelingen vinden dit maar niets en worden zo in en in gemeen tegen hem, omdat ze hem uit het dorp willen hebben. Ik heb werkelijk nog nooit tijdens het lezen zo’n groot onrechtvaardigheidsgevoel gehad, mede doordat ik denk dat gewone mensen daadwerkelijk zo zouden (kunnen) reageren. Ga dit lezen! Een prachtig boek!

Ursula – The Ocean at the End of the Lane
Over deze slechterik kan ik heel kort zijn. Zij/het is in en in slecht en eng en vreselijk.
Voor een uitgebreider verslag verwijs ik naar mijn recensie van het boek (geniaal boek, dit moet je lezen als je van bijzondere fantasy houdt met een eng, vreemd, origineel randje).

De Wylerheks – Hex
Deze heks is al vaker voorgekomen in mijn blogs, maar ze is ook wel erg goed neergezet en door een schrijver van Hollandse bodem wat natuurlijk alweer extra leuk is (zeker voor de mensen die wonen in of rondom Beek bij Nijmegen). Het hele boek door vraag je je af of de Wylerheks wel echt een slechterik is of een slachtoffer van nare dorpelingen (a la De Huilende Molenaar). Er gebeuren hele nare dingen en het feit dat de Wylerheks te pas en te onpas verschijnt in je huis, achtertuin, tussen de schone was of op het dorpsplein maakt haar al bij voorbaat een ultieme slechterik, slachtoffer of niet…

Een gedachte over “Super Six Saturday: Slechteriken

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s