Recensie: Neverwhere ∗∗∗∗

∗∗∗∗ / 5
Titel: Neverwhere
Auteur: Neil Gaiman
Genre: Fantasy
Gelezen taal: Engels
Jaar van eerste uitgave: 1996
Uitgever: Harper Torch
ISBN:0747266689

Richard Mayhew is een jongeman met een goed hart en een gewoon leven, dat voorgoed verandert wanneer hij een vreemd meisje helpt die bloedend op de stoep ligt. Hij moet leren hoe te overleven in de wereld van schaduwen, duisternis, monsters en heiligen, als hij ooit nog terug wil keren naar het Londen dat hij kende.

Waar kom je terecht als je maatschappelijk tussen wal en schip beland?
Volgens Gaiman kom je, als je in Londen woont, in London Below. Hier wonen niet alleen de vergeten mensen, maar vooral ook de meest vreemde wezens.

Gaiman maakt er een waar fantasiefeestje van, zeker voor de mensen die wel eens in Londen zijn geweest en met de metro zijn gegaan. Wees gerust, als Londen nog op je Bucket List staat kan je dit boek ook met plezier lezen (als je het uit hebt reserveer je meteen een stedentrip!). Zo zijn stationsnamen, zoals Earl’s Court, niet zomaar namen, maar standplaatsen van mensen (in dit geval het Hof van de Graaf). London Below is een waanzinnige plek die doet denken aan de wereld van Stardust (ook een pareltje van Gaiman), het is er wonderlijk fascinerend en tegelijkertijd nachtmerrie griezelig.

Speciale aandacht vraag ik voor de villains in Neverwhere: Mister Croup & Mister Vandemar. Deze meneren doen duivelsenge dingen, zoals puppies eten en mensen op de meest gruwelijke manieren vermoorden, maar zijn kinderlijk luchtig neergezet. Hierdoor worden ze waar mogelijk nog enger. Croup en Vandemar hebben de gehele familie van Door vermoord (het bloedende meisje op de stoep) en Door wil wraak. Door, een bodyguard, een markies en per ongeluk Richard, doorkruisen London Below op zoek naar een engel en achtervolgt voor de bloeddorstige Croup en Vandemar.

Neverwhere is werkelijk een bijzonder leuk fantasy boek!
De enige kritische noot: als je meerdere boeken van Gaiman hebt gelezen, dan begin je wel zijn “trucje” te zien. Het is een leuk trucje, maar desalniettemin een trucje.
Het verhaal was oorspronkelijk geschreven voor televisie (miniserie van BBC), maar Gaiman vond dat hij daar zijn ei niet goed in kwijt kon, vandaar dat hij er later een boek van maakte. Er zijn trailers op internet te vinden van “De Film”, maar dit lijkt net te zijn, al zijn de meeste sites hier niet zeker over. Een van de trailers zie je hieronder en die ziet er veelbelovend uit!

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s