Boek versus Film: Young Adult / Dystopian

De meeste mensen zeggen dat het boek altijd beter is dan de film, maar is dit ook echt zo? Een film kan zo fijn zijn, even lekker twee uur zwijmelen of opgaan in een andere wereld en daarna weer terug naar het normale leven. Met een boek ben je toch zeker langer bezig, maar daar heb je weer je eigen fantasie.

Zegt een beeld meer dan duizend woorden of lezen we liever duizenden woorden? Ik ga, verdeeld over drie blogs, op onderzoek uit…
Nu: Young Adult / Dystopian

The Hunger Games
Ondanks dat ik de films geniaal vind, wint de BOEKvorm van mij. De boeken heb ik verslonden, werkelijk fantastisch. Zo goed omschreven en uitgewerkt.
De films redden dat in mijn ogen echt niet. Al zou ik haast zeggen dat het gelijk spel is, want de films hebben prachtige special effects en zetten de dystopische wereld van Panem heel goed in beeld. Mijn beeld van een aantal personages waren toch anders in mijn hoofd dan de films aan ons laten zien.

Divergent
Gisterenavond heb ik de films gezien en die vond ik goed, maar ik wel ook een beetje teleurgesteld. Vooral de vriendschapsbanden tussen Tris, Al, Christina en Will vond ik heel zwak uitgewerkt. De kwelling die Tris gaat voelen in deel 2 en 3 missen in de film de basis. Het BOEK wint het daarom van mij. Al gok ik dat dit nog kan veranderen als de films van 2 en 3 uit zijn, want ik vond de boeken per deel drastisch slechter worden.

Twilight
Och jeetje, nu wordt het moeilijk. De boeken heb ik 1 keertje gelezen (en toen ook meteen allemaal achter elkaar), de films heb ik vele malen bekeken. De wereld van Twilight vind ik zo heerlijk, dan ik mezelf er af en toe in wil onderdompelen en dat gevoel krijg ik het snelste met de films…. Maar ik wil de boeken graag nog een keertje lezen….. Doh!
Ik ….. kies ….. voor ….. BOEK, nee FILM, nee….. ehm… BEIDEN!

His Dark Materials / The Golden Compass
Alleen deel 1 van deze trilogie is verfilmd, wat best wel jammer is, want dat was een leuke film. De boeken lees ik in het Engels en dat is soms best lastig, aangezien de hoofdpersoon in een “straatschoffiesdialect” spreekt. Ondanks dit dialect vind ik het BOEK wel beter dan de film. De fantasy-elementen komen beter naar voren op papier, de karakters worden beter uitgediept en ik kan de pratende dieren beter hebben.

The Host
Weer een moeilijke keuze. De film vond ik namelijk erg leuk. Het BOEK leuker!
Stephenie Meyer is echt gegroeid na het schrijven van Twilight. Eindelijk een hoofdpersoon die geen onzeker grietje is, maar een felle dame die er alles aan doet om haar dierbaren veilig te houden. De film liet, beter dan mijn fantasie, de sf dingen zien, maar mijn fantasie was veel beter in het in elkaar zetten van de Grot (en de mannen).

Beautiful CreaturesBeautiful_Creatures_One,4D_low_res
Het eerste deel heb ik in het Nederlands gelezen en het kan aan de vertaling liggen, maar wat een slecht geschreven boek! Werkelijk tenenkrommend. De andere delen heb ik in het Engels nog liggen, maar ik durf ze niet te pakken. Het hele idee achter het verhaal vond ik wel leuk, dus toen ik de film voor weinig geld ergens zag liggen heb ik die toch maar gekocht. Vol verbazing heb ik me ontzettend vermaakt met de FILM! Ondertussen heb ik hem zelfs meerdere keren gezien. Wie weet heeft de film me overtuigd om toch de andere delen te gaan lezen….

Conclusie:
Ook al kan ik de films zeer waarderen (en heb ik ze ook allemaal in de kast staan), verdrink ik mezelf liever in de boekenwereld van de YA en dystopische werelden. Wegdromen in de werelden die je eigen fantasie creëert bij het lezen van dit soort boeken blijft magisch. En het fijne: als je geen tijd hebt om te herlezen: dan kijk je toch lekker de film!

Ben jij het met me eens of juist niet?

Over een paar dagen komt het laatste deel alweer: fantasy!

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s