Top Ten Thursday: Trends in boeken die ik zat ben

Dat ik het onderwerp van deze week zag op De Lady Library dacht ik nooit een top 10 te kunnen maken….. en toen ging ik nadenken. Ik heb met sommige onderwerpen een haat/liefde verhouden en anderen vind ik regelrecht irritant. Dus deze week een kleine bash naar de boeken (sorry sorry sorry, echt waar)

10. Dystopieën; de blauwdruk
Met pijn in mijn hart komt deze toch op de lijst. Ik hou van dystopieën echt waar. Mijn boekenkast staat er vol mee. En dat is ook meteen het probleem. Veel van die boeken zijn nagenoeg hetzelfde. Als iemand een dystopie schrijft, dan weet ik vaak op pagina 100 al hoe (de hele serie, zie punt 6) afloopt. Een volledig originele dystopie is van harte welkom!

9. Vrouwelijke hoofdpersonen
Een gekke, en daarom op nummer negen. Eeuwenlang is vrouwenemancipatie een belangrijke punt geweest op de agenda (en nog steeds), maar in boekenland heeft deze emancipatie bijzondere vormen aangenomen. Ik ben erg trots om mijn medeschrijfsters die langzaam de hoofdzakelijk mannelijke auteurswereld van vrouwelijk schoon voorzien, maar in de boeken gebeurt dit in het extreme. Er is geen mannelijke hoofdpersonage meer te bekennen! Dus laten we de emancipatie (in de boeken) een tandje terugschroeven en ook af en toe een man de held laten worden.

8. Boekverfilmingen
Ik vind film kijken heerlijk, werkelijk heerlijk. De meeste boekverfilmingen vind ik ook leuk om naar te kijken, als ik het boek niet heb gelezen. Tegenwoordig heb ik alleen het idee dat ieder (Young Adult) boek verfilmd wordt, nog voordat het boek uit is. Niet alles hoeft verfilmd te worden. Er is een tijd geweest waarin ik mij ophield in het selecte gezelschap dat moest gniffelen om grapjes als ‘I am his gardner’ of die de tekeningen van die meneer met een puntmuts en kleine mensjes begreep in de kroeg ‘de Stapper’. En laat me niet beginnen over de Carry Slee verfilmingen. Doorzonde. Hebben we eindelijk boeken die kinderen aan het lezen zetten, gaan ze er een film van maken!
De goede oude tijd waarin mooie verhalen nog bestemd waren voor de mensen die de tijd namen om ze te lezen…

7. Spin offsSilmarillion-dust-jacket
Het dieptepunt van de spin offs moet wel Het Korte Tweede Leven van Bree Tanner zijn, maar er zijn wel meer vage boeken te vinden in dit genre. Allemaal extra boeken die zich afspelen in Midden Aarde, een boek over het leven van Four (Divergent), Fabeldieren en Hoe Ze Te Verzorgen, ja zelfs een Zwerkbalhandleiding.

6. Series
Niets is zo frustrerend als moeten wachten op een volgend deel.
Een op zichzelf staand boek, zeker in het fantasy genre, vind ik een verademing.
Nu dacht ik dat ik zelf zo’n boek had geschreven met Vergeet mij (niet), maar nu vragen mensen om een vervolg! Kennelijk ben ik de enige die gewoon een boek wil lezen en dan aan een nieuw verhaal wil beginnen. Sommige series zou ik graag willen lezen, maar daar durf ik niet meer aan te beginnen, denk aan: De Schijfwereld, Shannara of De Grijze Jager.

Hier durf ik niet eens aan te beginnen...

Hier durf ik niet eens aan te beginnen…

5. Onzekere liefdes / driehoeksverhoudingenBella-Edwards-and-Jacob-Love-Triangle
Een driehoeksverhouding kan ik in boeken op zijn tijd best waarderen, maar niet in combinatie met die onzekerheid. Af en toe mag het in de liefde in een boek (of serie) ook best wel goed gaan. Waarom moeten Tris en Four een moeilijke periode doormaken, of Bella en Edward? Waarom moet er een derde persoon in het spel komen om alles moeilijk te maken?

4. Zwakke vrouwelijke hoofdpersonen waar een veel te lekkere man verliefd op is
Zoiets gebeurt alleen in boeken….ehm….je snapt wel wat ik bedoel. Zeker bij Bella vond ik het erg irritant worden. Eigenlijk heeft zo’n personage twee keuzes:
– Stoppen met zeuren en er gewoon vanuit gaan dat je leuk bent.
– Opgaan in je zwakte en het uitmaken met die goddelijke man.
Bij de Hunger Games ging het weer goed. Katniss is naar mijn idee echt het tegenovergestelde van Bella, maar vervolgens komt Tris om de hoek kijken en het onzekere zwakke poppetje maakt weer haar intrede. Erg jammer.

3. Zestienjarige “nobodies” die de wereld gaan redden
Sorry, maar dit vind ik totaal niet overtuigend. Ik snap dat het een bepaalde doelgroep moet aanspreken, maar kom op. Iedere zestienjarige weet heus wel dat dit totaal niet realistisch is, zeker niet in combinatie met de grootste trend die ik zat ben (te lezen bij punt 1). Volwassenen kunnen best nuttig zijn. Soms.

2. Autobiografieën / Schrijvende BN-ers
Iedereen die ook maar denkt beroemd te zijn kan ineens een boek schrijven. Ik kan er niet meer tegen. In de tijd dat ik (en met mij vele anderen) ‘nee’ te horen kreeg van uitgeverijen, kwamen bij DWDD de meest vage figuren die al bekend waren en een boek hadden geschreven voorbij tijdens de literatuur bespreking. Zeer frustrerend.

1. De slachtofferrol van de hoofdpersoon
Harry gaat er alleen op uit, ieder boek weer. Bella gaat alleen naar de balletschool, Tris loopt alleen haar dood tegemoet, etc, etc, bla bla bla. Ondertussen zouden die karakters toch een keer moeten weten: GA NIET ALLEEN! Echt waar.
We kunnen het samen uitbannen, het enige wat we hoeven te doen is het niet meer op te schrijven. Dat gaat ons lukken.

Zo, dit was mijn boekenbash. Ik moet zeggen: het lucht op.
Heb jij een eigen onderwerp waarmee je boeken wil bashen of ben je het met een onderwerp van mij helemaal eens? Ik hoor het graag van je in een berichtje!

3 gedachten over “Top Ten Thursday: Trends in boeken die ik zat ben

  1. Haha, die GA NIET ALLEEN vind ik wel goed. Dat is inderdaad wel vaak een irritatiepuntje. Uiteindelijk komen Ron en Hermelien je toch uit de nood helpen Harry, dat weet je toch! :p Aan meer mannelijke hoofdpersonages heb ik echter geen nood 😀 Ik lees veel liever uit vrouwelijk perspectief persoonlijk.

    Like

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s