Top Ten Thursday: Klassieke boeken

Ik en mij liefjes

Ik en (bijna al) mijn klassieke liefjes

De Top Ten Thursday van De Lady Library van deze week: Klassiekers.
Een ontzettend moeilijke opgave, want het zijn er zo veel.
Ik heb ‘Klassiek’ in de brede zin van het woord gekozen (niet te breed) en eindig met een top 5 klassieker die ik nog erg graag wil lezen.

Wat zijn jouw klassieker?


10. A Christmas Carol – Charles Dickers (1843)a-christmas-carol
Nadat ik verschillende varianten in filmversie gezien had, vond ik het tijd om het origineel te lezen. Een gezellig klein boekje. Perfect om in de kerststemming te komen.

9. Go ask Alice – Anonymous (1971)
Een waargebeurd verhaal over een meisje die verslaafd raakt aan de drugs. Dit is het eerste verhaal wat ik las over het thema en het heeft grote indruk gemaakt. Bij mijn mondeling voor Engels was de docent het niet eens met mijn titelverklaring. Ik zei namelijk dat het een verwijzing was naar het liedje ‘White Rabbit’ van Jefferson Airplane en zij kende dit niet, dus het was niet waar. Uiteraard ben ik toen de volgende les met cd-speler het lokaal in gekomen.

8. The Adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain (1884)
Het is eigenlijk een jongensroman, maar ik heb ervan genoten. Twee kwajongens staan centraal in een boek waarin de maatschappelijke problemen uit die tijd prachtig aan het licht komen. Zeker de moeite waard om een keer te lezen.

7. Catcher in the Rye – J.D. Salinger (1945)
Een klassieker onder de jongeren die schoppen tegen de maatschappij. Aangezien ik het als tiener nooit heb gelezen en ik dagelijks te maken heb met “schoppende” jongeren, leek het me een strak plan om hem alsnog te lezen. Het is echt een jongerenboek (voor jongens???) en niet helemaal mijn ding, maar wel leuk om een keer gelezen te hebben.

6. De hut van oom Tom – Harriet Beecher-Stowe (1854)
Dat ik jonger was heette dit boek ‘De negerhut van oom Tom’, maar ergens in de afgelopen jaren is dit veranderd. Deze wijziging doet geen afbreuk aan de inhoud, welke gruwelijk en mooi tegelijkertijd is. Geschreven door een vrouw in de 19e eeuw en een zeer sterk protest tegen de slavernij. Gewaagd, controversieel en een flinke eye opener.

De Gebroeders Grimm

De Gebroeders Grimm

5. The Complete Illustrated Stories of The Brothers Grimm (1e druk 1853 – de verhalen zijn veel ouder)
Stiekem heb ik echt niet alle verhalen uit dit boek gelezen, maar wel heel erg veel!
Het zijn veel meer sprookjes, dan Disney heeft ingekocht en een aantal zijn ook echt eng. Deze folklore behoud een plekje in mijn hart.

4. Wuthering Heights – Emily Bronthe
Eng eng eng en nog eens eng. Ik heb besloten om iedere zomer een Engelse klassieker te lezen. Tijdens onze fietstocht door Engeland leek dit me een geslaagde. Ik vond hem best wel moeilijk en ik heb er lang over gedaan (zeker door alle generaties die steeds dezelfde voornamen hebben), maar o wat mooi. De waanzin die liefde kan veroorzaken wordt intrigerend en huiveringwekkend beschreven.

3. Het oneindige verhaal – Michael Ende (1979)
De film had ik al gezien (The Neverending Story), vele malen, heel erg vele malen. Oké, ik kon (en kan nog steeds) de film meepraten. Dus toen ik ineens het boek zag staan moest ik deze hebben. Het was even omschakelen, vanwege de uitgebreidere verhaallijnen, maar wauw. Ik werd weer opnieuw verliefd op Atréjoe en vloog mee op de vliegende hond.

2. De GVR – Roald Dahl (1982)
Ik denk dat het spannende avontuur van Sofie het eerste verhaal is dat ik echt bewust zelf heb gelezen. De andere reuzen vond ik heel erg eng. Soms, als ik in het donker langs een groot stil meer fiets, dan ben ik nog steeds een beetje bang…

1. In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien (1954)
Mijn absolute topper, al moest ik wel door de eerste 150 (!) pagina’s komen. Ik heb hem eerst in het Nederlands gelezen, daarna nog een keer in het Engels. In mijn hart wil ik hem erg graag nog een keer lezen, maar de films kijken gaat een stuk sneller!

Top 5 klassieke boeken die ik graag nog wil lezen.

5. Hamlet – Shakespear (1603)
4. Great Expectations – Charles Dickens (1860)
3. Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans (1966)
2. Brave New World – Aldous Huxley (1932)
1. Dracula – Bram Stoker (1897)

Een gedachte over “Top Ten Thursday: Klassieke boeken

  1. Pingback: Top Ten Thursday: favoriete boeken uit mijn jeugd | imagination opens worlds

Reageer hierop met een eigen hersenspinsel

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s